Przeglądarka IE 11 nie jest wspierana na witrynie. Proszę skorzystać z nowej przeglądarki Edge firmy Microsoft

Referat Prasowy Urzędu Miejskiego w Gdańsku

gcm-download-2500-20231209-lodowka-orunia-4 8efb134f (1)
Zdjęcie portretowe: Marcin Szeląg

Marcin Szeląg
Urząd Miejski w Gdańsku

Data publikacji 10:04

Święta bez marnowania. Podziel się jedzeniem

W okresie świątecznym jedzenia marnuje się najwięcej. Właśnie wtedy najłatwiej o nadmiar, którego nie jesteśmy w stanie spożyć. Produkty fabrycznie zapakowane i z ważną datą przydatności do spożycia warto przekazać do sklepów społecznych. Z kolei jedzenie otwarte, ale świeże i odpowiednio zabezpieczone, najlepiej oddać do lodówek społecznych.

W Polsce marnuje się rocznie aż 5 milionów ton jedzenia. To skala, która pokazuje, że problem nie dotyczy pojedynczych gospodarstw domowych. Problem związany jest z naszymi codziennymi nawykami i decyzjami. Szczególnie w okresach zwiększonych zakupów, takich jak święta, nadmiar żywności szybko wymyka się spod kontroli.

Przekaż jedzenie do sklepów społecznych

Po świętach, nadmiar niewykorzystanej i oryginalnie zapakowanej żywności warto przekazać do sklepów społecznych. Można tam oddać produkty zamknięte, z dłuższą datą przydatności do spożycia.

W Gdańsku funkcjonują dwa takie sklepy: jeden mieści się przy ul. Aksamitnej 4, drugi przy ul. Wolności 52. Prowadzi je Bank Żywności w Trójmieście, na zlecenie Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie.

Lodówki społeczne na terenie Gdańska

Odpowiedzią na problem marnowania żywności stają się także lodówki społeczne, tworzone przez grupy mieszkańców, organizacje religijne czy pozarządowe. Tam jedzenie można przekazać w każdym momencie. Wbrew powszechnej opinii, nie są to tylko miejsca przeznaczone osobom w trudnej sytuacji materialnej: zazwyczaj z jadłodzielni mogą korzystać wszyscy, niezależnie od wieku i statusu materialnego, bo celem inicjatyw jest uratowanie jak największej ilości pożywienia.

W Gdańsku z powodzeniem funkcjonuje także kilka lodówek społecznych. Pierwszą lodówkę w naszym mieście uruchomili dominikanie - stanęła ona przy Bazylice Św. Mikołaja, jednak aktualnie, na czas przebudowy Hali Targowej, nie funkcjonuje. W okolicy działają natomiast dwie lodówki społeczne:

  • przy klasztorze franciszkanów w Gdańsku, ul. Świętej Trójcy 4,
  • na tyłach Bazyliki Mariackiej, przy ul. Plebania.

 Inne lodówki społeczne znajdują się w gdańskich dzielnicach. Można je znaleźć na:

  • Oruni, przy wejściu do Stacji Orunia GAK, przy ul. Dworcowej 9,
  • Dolnym Wrzeszczu, na terenie parafii pw. Świętego Krzyża, przy ul. Mickiewicza 11
  • terenie Oliwy, przy siedzibie Rady Dzielnicy Oliwa, przy ul. J. Rybińskiego 10

Już niedługo uruchomiona zostanie także lodówka społeczna przy Domu Pobytu Dziennego "Senior+ na Morenie" przy ul. Zabłockiego 10. Będzie to wspólna inicjatywa Spółdzielni Morena i gdańskiego Caritas. Lodówka zostanie uruchomiona na przełomie roku.

Jakie jedzenie przekazywać?

W sklepach społecznych można zostawić produkty oryginalnie zapakowane, natomiast w lodówkach społecznych także otwartą, ale pełnowartościową i nieprzeterminowaną żywność.

W lodówkach mogą znaleźć się warzywa, owoce, konserwy, soki czy jedzenie pakowane próżniowo. Można też zostawić tam domowe przetwory pod warunkiem, że są dokładnie opisane datą przygotowania i zdatności do spożycia. Jedzenie można zostawiać tam w każdym momencie. 

Zakazane jest zostawianie produktów napoczętych, przeterminowanych, zepsutych, ale także surowego mięsa i alkoholu. Lodówki nie są także przeznaczone do przechowywania żywności wymagającej głębokiego mrożenia.

Dbaj o szczelne opakowanie, porządek i nienaruszanie cudzych produktów. Pamiętaj, by brać tylko to, co rzeczywiście wykorzystasz. 

Jak na co dzień przestać marnować jedzenie?

Marnowanie jedzenia najczęściej zaczyna się w domu — od nieprzemyślanych zakupów, nadmiaru i braku planu. Kilka prostych, codziennych nawyków wystarczy, by ograniczyć straty, oszczędzić pieniądze i lepiej wykorzystywać to, co znajduje się w lodówkach i kuchennych szafkach:

  • Zawsze planuj swoje posiłki.
  • Rób listy zakupów.
  • Nie chodź głodna/głodny na zakupy.
  • Dokładnie przeanalizuj swoje potrzeby. Sprawdź co masz w lodówce, zanim wyjdziesz na zakupy.
  • Kupuj produkty luzem, być może nie potrzebujesz aż 5 cytryn do jednej herbaty.
  • Gotuj tyle, ile jesteś w stanie zjeść.
  • Produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia ustaw z przodu na półce w lodówce.
  • Zostań mistrzem mrożonek.
  • Jeśli nie masz jakiegoś produktu, a potrzebujesz tylko odrobinę, pomyśl czy możesz użyć czegoś w zamian, co akurat jest w Twojej szafce czy lodówce.
  • W weekend zrób przegląd lodówki i stwórz potrawę z wszystkich resztek.
  • Zgłębiaj wiedzę jak prawidłowo i zdrowo przechowywać żywność.
  • Podpisuj słoiki i opakowania, do których przesypujesz przyprawy czy żywność.

fot. www.gdansk.pl