Paulina Chełmińska
Urząd Miejski w Gdańsku
Gdańsk ponownie został doceniony na mapie kulinarnej Polski. Podczas ogłoszenia tegorocznych wyróżnień Gdańsk utrzymał swoją pozycję wśród kulinarnej elity Polski, a do grona wyróżnionych dołączyły 2 restauracje. Szefowie kuchni i restauratorzy aż 108 polskich restauracji we wtorek, 17 czerwca odebrali w Hali Stulecia wyjątkowe wyróżnienia – czerwone plakiety Michelin. Podczas uroczystości Gdańsk reprezentowała Izabela Kuś, Skarbik Miasta.
Warto przypomnieć, że gdańskie i pomorskie restauracje, po raz pierwszy oficjalnie pojawiły się wśród miejsc wyróżnionych przez prestiżowy przewodnik Michelin, w czerwcu zeszłego roku. W tym roku, do grona gdańskich restauracji z rekomendacją Michelin dołączyła restauracja Sztuczka oraz restauracja Solmarina.
Najważniejsze wyróżnienia nadal w Oliwie i Wrzeszczu
Gwiazdkę Michelin przyznano ponownie restauracji Arco by Paco Pérez, która znajduje się w Oliwie, w biurowcu Olivia Star. Jej właściciel jest posiadaczem takich gwiazdek także w innych jego restauracjach w Europie.
Zieloną Gwiazdkę Michelin utrzymała restauracja Eliksir działająca na terenie osiedla Garnizon we Wrzeszczu, którą doceniono za "zaangażowanie w zrównoważone praktyki".
Dwie nagrody Bib Gourmand (przyznawane lokalom “za najlepszy stosunek jakości do ceny”) trafiły także w tym roku do Hewelke Restaurant & Bakery oraz do 33. Treinta y Tres.
Inspektorzy Michelin wskazali też swoje rekomendacje dla:
- Luneta & Lorneta Bistro Club, Ciekocinko
- Eliksir, Gdańsk
- Fino, Gdańsk
- Mercato, Gdańsk
- Niesztuka, Gdańsk
- Piwna47, Gdańsk
- Ritz, Gdańsk
- Sztuczka, Gdańsk (rekomendowany po raz pierwszy)
- True, Gdańsk
- Tygle, Gdańsk
fot. www.gdansk.pl