Przeglądarka IE 11 nie jest wspierana na witrynie. Proszę skorzystać z nowej przeglądarki Edge firmy Microsoft

Referat Prasowy Urzędu Miejskiego w Gdańsku

Zdjęcie portretowe: Jędrzej Sieliwończyk

Jędrzej Sieliwończyk
Urząd Miejski w Gdańsku

Data publikacji 17:00

Spotkanie z gdańskimi restauratorami

Piotr Kryszewski, zastępca prezydenta ds. usług komunalnych spotkał się w środę, 30 listopada z przedstawicielami branży gastronomicznej. Wśród poruszanych tematów znalazły się m.in. kwestie związane z programem budowy wiat śmietnikowych na terenie Głównego Miasta, aktualności dotyczące ogródków gastronomicznych oraz podsumowanie tegorocznego sezonu turystycznego. Ważną częścią spotkania była dyskusja poświęcona, rozpoczynającemu się właśnie, drugiemu etapowi konsultacji społecznych w sprawie utworzenia Parku Kulturowego.

Spotkania władz Gdańska z przedstawicielami branży gastronomicznej odbywają się dwa razy do roku i są ważnym elementem współpracy pomiędzy miastem a restauratorami. W tej odsłonie wydarzenia uczestniczyli m.in. przedstawiciele kilku miejskich instytucji oraz jednostek i wydziałów Urzędu Miejskiego. Obecny był również Piotr Kryszewski, zastępca prezydenta ds. usług komunalnych, dla którego był to debiut w roli gospodarza tych cyklicznych spotkań. Zaproszenie na spotkanie z branżą gastronomiczną zostało skierowane do ponad 100 przedsiębiorców mających swoje lokale nie tylko na terenie Śródmieścia, ale również w innych dzielnicach Gdańska.

Bieżące sprawy

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Gdańskich Nieruchomości, Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni, Gdańskiej Organizacji Turystycznej oraz Wydziału Gospodarki Komunalnej UMG.

Łukasz Wysocki, prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej przedstawił dane dotyczące ostatniego sezonu turystycznego. Latem 2022 roku Gdańsk odwiedziło więcej gości niż przed rokiem. Według szacunków różnica ta wyniosła między 10% a 20%. Liczba gości zagranicznych była wyższa niż przed rokiem, ale wciąż mniejsza niż przed pandemią. Większość z nich przyjechała z Niemiec, Norwegii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Przedsiębiorcy zostali też poinformowani o planach wprowadzenia systemowego rozwiązania w zakresie gospodarki odpadami w rejonie Głównego Miasta. Chodzi o zaprojektowanie i wybudowanie 15 wiat śmietnikowych na tym terenie.

Z kolei przedstawicielka Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni przedstawiła aktualności dotyczące ogródków gastronomicznych.

Park Kulturowy

Bardzo ożywiona dyskusja towarzyszyła części, w której omawiano tematy związane z rozpoczęciem 2 etapu konsultacji uchwały w sprawie utworzenia Parku Kulturowego w Śródmieściu Gdańska. Dla autorów projektu stanowisko działających na tym terenie przedsiębiorców jest niezwykle ważne. Dla wielu z nich nowe przepisy będą się wiązały z koniecznością wprowadzenia pewnych zmian związanych choćby z ekspozycją oferowanych produktów, oświetleniem czy prowadzeniem ogródków gastronomicznych. Dlatego Monika Nkome Evini, Pełnomocnik Prezydenta Miasta Gdańska ds. Śródmieścia, która prowadziła tę część spotkania, gorąco zachęcała wszystkich zgromadzonych restauratorów do zgłaszania swoich uwag na opublikowanym na stronie gdansk.pl formularzu.

Załączniki