Joanna Bieganowska
Urząd Miejski w Gdańsku
Data publikacji 15:30
Spotkanie z restauratorami
Podsumowanie sezonu turystycznego w 2021 r., raport z pierwszego etapu konsultacji społecznych projektu Parku Kulturowego, propozycje zapisów uchwały parku kulturowego dotyczące branży gastronomicznej wnioski z podjętej uchwały antyhałasowej, Jarmark św. Dominika - możliwe formuły współpracy. O sprawach ważnych dla branży gastronomicznej z restauratorami rozmawiał Piotr Grzelaka, zastępca prezydenta ds. zrównoważonego rozwoju oraz przedstawiciele jednostek miejskich na co dzień współpracujących z restauratorami.
- Widzimy, że zmienia się struktura gości, którzy odwiedzają Gdańsk. Dominującą część turystów stanowią goście krajowi. Do naszego miasta turyści przybywają także dzięki ciekawej i zróżnicowanej ofercie gastronomicznej, co jest Państwa zasługą i za to dziękuję – mówił prezydent Piotr Grzelak.
Zaproszenie na spotkanie z branżą gastronomiczną zostało skierowane do ponad 100 przedsiębiorców mających swoje lokale nie tylko na terenie Śródmieścia, ale również w innych dzielnicach Gdańska. Podczas spotkania, które odbyło się w piątek 29 kwietnia w Urzędzie Miejskim, w sposób kompleksowy poruszano tematy związane regulacjami, które zostały wprowadzone przez nowe uchwały, omówiono wnioski z konsultacji Parku Kulturowego oraz zaplanowane na najbliższy czas działania, które mają wspomóc branżę gastronomiczną w Gdańsku.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Gdańskiej Organizacji Turystycznej, Zarządu Dróg i Zieleni, Fundacji Gdańskiej, Targów Gdańskich oraz Wydziału Gospodarki Komunalnej UMG.
Ważną częścią spotkania było przedstawienie organizacji Jarmarku Dominikańskiego, w którym co roku uczestniczy wielu przedstawicieli branży gastronomicznej.