Dariusz Wołodźko
Urząd Miejski w Gdańsku
Data publikacji 10:31
VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia
We wtorek 29 października odbędzie się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia. Tradycyjnie miejscem Konkursu będzie siedziba organizatora: Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku przy alei Legionów 7. Zmagania rozpoczną się o godz. 8.30, a zakończą o 15.00. Wezmą w nich udział reprezentanci 15 szkół z całej Polski.
Uczestnicy startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotują zakąskę i deser oraz prezentację potraw. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi o godz. 15.00 (agenda Konkursu w załączeniu).
W trakcie konkursu odbędą się pokazy dla uczniów, gości i nauczycieli: Innowacja na talerzu (prowadzący, sponsor: Grand Hotel Sopot), Warsztaty bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku Jola Słoma i Mirek Trymbulak, Pokaz Firmy MAXIMUS- Deser inaczej, Pokaz z ryb - prowadzący Andrzej Wielgosiński Szef Kuchni Novotel Gdańsk Marina, sponsor: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Konkurs o randze ogólnopolskiej jest doskonałą promocją gdańskiego szkolnictwa zawodowego i cieszy się dużym zainteresowaniem szkół gastronomicznych z całej Polski.
W tym roku w Konkursie udział weźmie piętnaście szkół:
- Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
- Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka
- Zespół Szkół z Nowego Dworu Gdańskiego
- Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
- Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika ze Świdnicy
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza Pasierba z Tczewa
- Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa z Wejherowa
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
- Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina
-Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
- Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi
- Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni
- Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
- Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga
Celem imprezy jest propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Rangę konkursu podnosi wieloletnia współpraca z profesjonalnym jury. W tym roku zasiądą w nim:
Przewodniczący jury:
Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce
Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Jury degustacyjne (kucharze)
Tomasz Koprowski Szef Kuchni Hotelu Grand
Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku
Jacek Faltyn Executive Chef Grupy Dobry Hotel
Paweł Wątor Szef kuchni Restauracji Eliksir
Łukasz Miecznikowski Szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
Paweł Stawicki – szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk
Jury techniczne
Przemysław Langowski - Restauracja Magiel w Hotelu Almond
Bartosz Rozbiegała Szef kuchni Restauracja Porto Santo by Magda Gessler
Krzysztof Gadzewicz – Restauracjia Correze w Gdańsku
Adrian Gabryszak - M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot
Adam Woźniak – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Janusz Małyszko Szef kuchni Hotelu Sadova
Jury degustacyjne (cukiernicy)
Marek Moskwa Współwłaściciel Cukierni Cremo
Mateusz Dziwosz zastępca szefa Hotelu De Silwa w Malbork były Szef Atelier Amaro
Paweł Mieszała właścicielem Cukierni Pawlova
Ilnicki Krzysztof właściciel Cukierni Umam
Tomasz Deker Właściciel brasserie Tu Można Marzyć
Michał Wiśniewski Szef Cukierni Hotelu Haffner
Jury techniczne:
Maciej Majzon Wójtowicz Szef Akademii Czekolady
Robert Antonowicz Właściciel Cukierni Baccate
Sławomir Gordon Restauracja Meridian Sopot
Patryk Szczepański Właściciel Cukierni „Pure Sugar”
Wiesław Kurch Cukiernik w Cukierni Umam
Rzepecki Wojciech Executive Pastry Chef – Capuccino Cafe Sopot
Jury literackie:
dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku
Dominika Ringwelska Nauczyciel Konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku
dr Tomasz Szturo zastępca Dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej
Jury design
dr Maja Głuchowska Prodziekan Wydziału Ekonomii I Zarządzania WSB w Gdyni
Dominika Czechowska Menadżer Kierunku Turystyka I Rekreacja WSB w Gdyni
Więcej informacji: http://zsgh.edu.gdansk.pl/pl/art/vi-ogolnopolski-konkurs-kulinarny-literacka-kuchnia-2019.11662.html
Fot. Jerzy Pinkas / www.gdansk.pl